Hello Africa

Landade i Nairobi i morse och möttes av svensk sommar, lite molnigt och ca 20-25 grader. Det har strulat lite med mitt riktiga boende så Lars Bohlin, som håller i kimbiacamp skjutsade mig till ett Guesthouse för natten.  Jag var pigg och glad så jag hakade sedan på de två orienteringskillarna från Karlskrona in till Nairobi City. Efter först ha kastats ur en reggaedånande minibuss och placerats i en annan lite större med en präst som höll en livlig monolog, växelvis reciterandes ur bibeln, kom vi fram.

Stan är livlig och det finns mycket spännande att se. Ett ställe specialiserat endast på Gospelmusik, dessutom till stor del i kassettform, en affär säljandes refiller till kända parfymer som någon säkert stått och kokat ihop i köket och en form av systembolag som bestod av en gallerförsedd bur i väggen innehållande både försäljarna och spriten.


Vid tre var det dags för det första träningspasset, härligt!
John, en maratonlöpare från Ngong, mötte upp mig vid mitt Guesthouse. Han skulle guida mig på en ca 2 timmar lång runda. Smalbenet känns bra idag, vet inte om det var voltarenen som kickade in eller om det skulle löst sig ändå, men jag är lättad hur som helst.  Vi sprang längs en smal stig som följde vägen ut ur stan, och sedan fortsatte vi i vägrenen, stundtals inandandes svarta moln av avgaser.


 Första halvtimmen gick snabbt och John hade dessutom utbyte av mitt sällskap. Jag fick bland annat veta att han har sprungit maran på 2:29 och numera sysslar med löpning på heltid. Dock försörjer han sig på lite småjobb vid sidan av, exakt vad framgick dock inte. Han berättade också att det i Kenya är ca 2 miljoner människor som satsar seriöst på löpning, så man förstår att det finns en viss konkurrens.  


Sedan kände jag av värmen, för såklart hade molnen försvunnit och temperaturen stigit till över 30 grader. Nu var det verkligen på sin plats att ha någon som drog mig runt. Lyckades även lite diskret ramla handlöst och skrapa upp mig, precis intill en betande ko hjord, utan att han märkte något förrän vi var framme. Vi sprang i 100 min då jag kände att det var lagom den första dagen efter att ha sovit en natt på tåg, en natt på flyg samt genomgått en temperaturskillnad på ungefär 50 grader. John sa att vi fick ihop 25 km, men det är inte sannolikt med tanke på att vi då skulle ha snittat 4 min per kilometer, så jag gissar på någonstans mellan 21 och 22 km. Tyvärr tog batterierna slut i min GPS efter halva vägen, men det spelar ingen roll, jag var nöjd över passet hur som helst och ser fram emot mer svettig löpning.


Innan jag kom hit hade jag hört att det skulle vara väldigt jobbigt att träna i början på grund av den höga höjden, då Nairobi ligger 1700 meter över havet. Jag kan inte säga att jag märkte av det nåt speciellt men vi får se hur det känns imorgon då vi ska börja vår vandring upp på Mount Kenya…

 Mitt högra ben har fått ännu fler skrapsår och blåmärken:-)


Kylig morgon i Berlin

Sådär, då var jag här igen, i mitt älskade Berlin! Nåja, staden har väl inte visat sig från sin bästa sida med en tågstation utan värme och ute är det runt 15 minusgrader, men ändå, det är ju ändå Berlin. Nu sitter jag och dricker kaffe som kallnat på ett café och väntar på att Martin ska vakna så jag kan lämna hälften av mitt enorma bagage. Det där om att man inte behövde så mycket försvann visst i packningsivern igår. Som tur är körde syster ner mig till stationen och väl ombord med packningen utspridd lite överallt i vagnen kunde jag slappna av och äta mina pannkakor, för pannkakor äter man alltid när man åker tåg!

Måndagen avslutades med ett intervallpass i Arenan, det sämsta på hela hösten. Jag vet att det inte spelar någon roll såhär års, men det var ändå jobbigt för psyket, jag vill ju hinna med snabbisarna nere i Berlin. Hur som helst kommer jag att sakna träningskompisarna i LiU. Den gruppen, med Peter Holgersson som coach, har gett mig så sjukt mycket senaste året!

Igår mellan städning (tack syrran för att du hjälpte till), packning och utläsning av bok hann jag med min kära Eksundsrunda på 15 km. Dock finns det ett litet aber, jag känner mig lite överansträngd i vänster smalben. Blir ingen löpning idag så jag hoppas det känns bättre imorgon. Smörjer med lite voltaren och så kan det kanske vara idé att börja använda mina nya skor istället för att pressa ur det sista från de gamla i Kenyas röda sand. Angående städning så slapp man tvätta fönstren, för sånt gör man tydligen inte när det är minusgrader. Vet inte varför, men tyckte det lät som en väldigt bra synpunkt:-)

Nu har klockan hunnit bli 08.00 och jag ska börja röra på mig. Innan flyget går vid 17.40 ska jag äta lunch med kassören i SCC-Berlin, löparklubben, och så tänkte jag åka till arbetsförmedlingen. Det är spännande att inte veta vad man ska jobba med närmsta halvåret, och jag är öppen för alla förslag. Fast jag har nog ännu inte riktigt fattat att jag inte ska tillbaka till JB efter lovet!

Men jag har redan börjat slappna av efter all stress den senaste tiden, och nu ska jag se till att njuta av mitt halvår:-)


Slut på julen

Har haft en mysig jul i Blacka hemma hos bror och hans familj. Roligt att få leka massor med Isa nu innan man ska åka, tur att det finns skype så hon inte glömmer bort mig.
På julafton blev det ett långdistanspass och tanken var att springa ner till Glan via Jeriko, men eftersom det inte fanns någon stig och jag inte kände för snöpuls fick det bli en sväng till Mårn och Brogetorp. Känner att jag är lite överansträngd i vänster smalben så det får bli vila imorn och övermorgon. Tänkte vara lite smart för en gångs skull, men vila är nog det svåraste med träning tycker jag...
Igår hjälpte jag pappa att lägga golv i deras nya hus i Vånga, det var hur fint som helst, där kommer de att trivas jättebra. Blir perfekt att springa de 28 kilometrarna dit i sommar och sen bada i Horken.
På kvällen hade jag lite fest, spelade syrrans julklappsspel och gick ned till Munken och Harrys, träffade massa roligt folk, och sedan gick vi och uppenbarligen hela stan till Mc Donalds.

Idag efter att ha varit nere på rean med syrran har jag börjat packa ihop min lägenhet i kartonger. Eller ja, delar av den, för jag har sådan tur att hon som ska hyra av mig vill låna i princip allt. Först nu jag har börjat förstå att jag faktikskt åker iväg i ett halvår. Hur packar man för så lång tid? Som tur var åker jag tåg så jag kan ta med mycket, men det är ändå fascinerande hur lite saker man behöver för att klara sig.

Snart dags för veckan söndagsfilm - Fish tank!

Håravfall och självmordstankar

Var nere på badet imorse och simmade med triathlonklubben och då i synnerhet Oskar och Björn, kul! Körde intervaller, jättebra för jag har mest slösimmat sen ironman. Det bästa var sen att jag fick gå hem till Oskar och äta hans specialscones till frukost.
Efter några timmars effektivt jobb, skulle syrran och jag gå till Pronova och spinna, projektet blev svårt att genomföra eftersom spinningcyklarna var försvunna, så vi fick köra lite rockgympa istället.

Idag tog jag första lariamtabletten, malariaprofylax, och det är härligt när man läser i innehållsförteckningen att biverkningarna bland många andra kan bli håravfall, hallucinationer, kraftlöshet, aptitförlust, störd hjärtrytm, balansrubbningar, diarré, paranoida reaktioner, aggressivitet, oro, depression, glömska, förvirring, synrubbningar, hjärnsjukdom och dessutom - hör och häpna - självmordstankar. Vilken fantastisk tablett:-)

Efter att ha spelat bingolotto med syskonen och kidsen i Blacka sover jag över här  för att invänta julafton!


Massa hej då

Efter en småkylig morgonjogg i 16 minus var det dags för julavslutning på John Bauergymnasiet. Det bjöds på många imponerande uppträdanden - vilka kids vi har på skolan. Har sagt det innan men jag kommer att sakna mina härliga elever när jag flyttar! Och ja - även alla trevliga kollegor. Anna blev vald till årets medarbetare och det tycker jag är SÅ rätt.
Var på Fräcka och fikade med X-man Marty, alltid lika roligt, och jag är så glad att det funkar så bra med hans Anna. Sedan var det dags för sista tränigen med Tjalve, och det var stafett-intervaller i Arenan, roligt pass. Det var ändå lite sorgligt för jag kommer sakna alla grymma löparkompisar, vilket gäng vi har blivit. Se nu till att hålla i så ses vi och är ännu snabbare i sommar:-)


Hemlängtan

Idag blev vi skjutsade till Petersburg och sedan var det fyra kontroller på vägen hem till stan. Stundtals snöpuls, så det blev ett ordentligt pass på 2,5 h.Vi utforskade bland annat en tunnel under Göta kanal där vi är nästan övertygade om att det måste bo någon sorts väsen från sagan om ringen:-)
 Psyket pallade intervaller på egen hand igår, men frågan är hur det kommer orka ett par timmars rättningsjobb i soffan...Bara att bita ihop så får jag snart gå hem till Oskar, laga mat och dricka lite vin!

Sista dagen i klassrummet

Galet, idag har jag stått inför en klass för sista gången på 8 måndader...! Har inte riktigt hunnit känna efter hur det känns för det är lite mycket såhär i sluttampen. Dagen har varit sjukt stressig och rättningshögen/berget är smått gigantisk. Ett som är säkert är i alla fall att jag kommer sakna mina elever!
Men ikväll är det julfest och innan det ska jag testa mitt psyke genom att springa till Arenan och köra 24*300 m på egen hand...
Roligaste igår var gulliga Ameli som hade följt mig under NY marathon, dock hittade hon inte något annat än en livesändning på internet som var på polska:-)
Har ni inget för er kan ni även ta en titt här---> http://beta.marathon.se/aktuellt/frida-a-en-loparkarriar-efter-30

Kort inlägg inbetween

Är lite stressigt nu, omdömen som ska skrivas för överlämning och en del betyg som ska sättas. Men jag hann med en (alltid lika) god och trevlig lunch med Monica på Knäppingen och innan kvällens rockgympa blir det en sväng till farmor och även julfika hos Anna med Tjalvebrudarna:-) Skönt att få skingra tankarna med lite Psycho killer innan man ska sova!

Köttätande luciatåg

Idag är det lucia och vid tolv skulle det komma ett luciatåg från Hagaskolan. Julmusik är ju mysigt och vid tio över dyker de upp men tydligen för att sätta sig och äta lunch. Då hann jag inte vänta längre och det är ju dessutom mer stämningsfullt med ett sjungande luciatåg än ett som sitter och äter pasta med köttfärssås:-)

Precis när man vant sig vid tvåhundringar i Arenan så var det dags att höja oss en nivå till 3*6*300 - kändes jobbigt innan vi börjat springa - men det gick riktigt bra, kul!


Solig vinterdag med massor av socker

Trots fyra timmars sömn, så fanns farten där ändå på nåt vis, och vem kan undvika att vara pigg när det är tio minus och strålande sol? Blev ett härligt pass på 21 km i 4:30 tempo tillsammans med Oskar, Bigge, Marcus och Simon. Efter två advenstsfikor, en i Blacka och en hos Linda tillsammans med Elin, så äter jag nu godis mest för att det är söndag och inte för att jag är så värst sugen:-) Veckans söndagsfilm blev Breaking the waves!


Långpass på 7 km och böld på smalbenet

Snöfall och två minus, långpass från Lillsjöstugan. Hängde på Maria, Malin och Anna, så himla imponerad av hur tjejerna kan hitta mitt ute i ingenstans, hur mycket snö som helst och inga stigar! Vi var ute 1:40 och hann ca 7 km, vilket långt pass, men bra träning att pulsa runt i snö och halka runt i branter! Men när jag kom tillbaka hade jag en stor böld på smalbenet, benet ser helt mongo ut, som på en pensionär, hm, ska köpa blodförtunnande salva imorn...hann inte idag för åkte direkt till pappa och hjälpa till att packa flyttlådor. Känns att jag verkligen vill dra mitt strå till stacken, lyckas alltid vara utomlands när han ska flytta, och när jag själv var i Berlin sist fick pappa flytta min lägenhet hemma i Sverige - själv - tack pappa! Nej nu sitter jag och syrran hemma, dricker vin och kollar på så mycket bättre, sen blir det en sväng ner på stan:-)


Snart sängen

Idag var det varmt under täcket när klockan ringde, men det blev en morgonjogg till Fiskeby, så himla najs innan jobbet. Nationellt prov i Matte B idag, hoppas, hoppas de flesta klarade sig, men rättningen får vänta till måndag även om det är spännande. Ikväll hade jag tjejmiddag med trerätters vid sju, och med lite smart planering/val av rätter som går att förbereda så hann jag ändå med banpass i Stadium Arena. Tvåhundringar, kändes bra, dessa pass är riktigt roliga nu! Var härligt att hänga med brudarna, men minst nöjd var nog Alexander 6 veckor, även fast han fick äta hela tiden:-)

Har kollat runt lite mer efter jobb i Berlin, bland annat på en site som svenska handelskammaren i Tyskland har. Svarade bland annat på ett som gick ut på att övervaka SMS-chat-trafik, lät väl inte som roligaste jobbet, men idag fick jag svar att de absolut behövde folk. Dock skulle jobbet innebära att vara moderator för mobilkunder inom "Flirt,-Teen und Erotikbereich", säkert upphetsande, men jag tror jag hoppar det:-) Sökandet går vidare...

Idag börjar jag blogga:-)

En blogg har efterfrågats - och här kommer den! Man kan säga att detta är en löparblogg men även om löpningen tar mycket tid händer det även en del andra saker i mitt liv som jag också tänker skriva om. Jag funderade lite på vad bloggen skulle heta, tänkte först "Frida springer" men det känns ju så trist, och anledningen till att jag börjar skriva är flytten till Berlin. Därför får den heta "Frida i Berlin - ett halvår utan plockgodis" - ja för hur ska jag överleva utan det? Det får man se om man följer mig här...kanske kan hitta nåt annat jag gillar:-) Nu ska jag trixa lite här för att se om jag kan hitta nån bra design, men kommer nog att pilla med den lite efterhand, idag är det iaf kul att ha kommit igång att skriva.
Nu kanske man undrar när jag åker, och det blir nattåget den 28 december, stannar 7 h i Berlin och flyger sedan vidare till Kenya för att klättra i berg och springa, och den 16 januari blir jag sen tysk för en tid!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0